Jau senokai rašiau apžvalgą apie įdomius degustuojamus maisto produktus, tiesa? Dažniausiai ragauju, mintyse įvertinu, tačiau apžvalga iš to negimsta dėl laiko stokos ar įdomių produktų gausos. Visgi šį kartą prisėdau raštu pasidalinti įspūdžiais apie ŽALIOJI DĖŽUTĖ gaminamus išmanius užkandžius, kurių galima paskanauti trijų rūšių: su spanguolėmis, su čija sėklomis ir su kakava. ŽALIOJI DĖŽUTĖ man atsiuntė išbandyti dvi pirmąsias rūšis – su spanguolėmis ir čija sėklomis.
Kaip teigia patys gamintojai, IŠMANŪS UŽKANDŽIAI – tai šaltinis biologiškai aktyvių medžiagų, kurių trūkumas dažniausiai pasireiškia esant nesubalansuotai mitybai, įskaitant ir vegetarišką bei veganišką. Reikia pripažinti, kad šiuolaikiniam žmogui maitintis subalansuotai – nemenkas iššūkis. Nors turime didžiulį produktų pasirinkimą, tačiau dažnai jie būna ne itin maistingi ar/ir stipriai perdirbti. Be to, nuolat lekiame, skubame, tad reguliarus ir sveikas maitinimasis gali būti labiau siekiamybė negu kasdienybė. Na, o dar prasideda daugybė niuansų dėl naudingų medžiagų įsisavinimo. Kad ir kaip ten būtų, į mitybą verta įtraukti termiškai neapdorotą super maistą, turtingą antioksidantų, vitaminų, mikroelementų. Tai – čija sėklos, linų sėmenys, kakava, spanguolės, peruvinės dumplūnės, chlorelė, spirulina, moringa, ciberžolė ir daugybė kitų gėrių.
Grįžtant prie ŽALIOJI DĖŽUTĖ gaminamų užkandžių, kurių pagrindą sudaro džiovintos datulės, sąmoningai pasirinkau pirmiausia mesti žvilgsnį ir skonio receptorius į išmanųjį užkandį su spanguolėmis, nes mėgstu rūgštokus skonius (net rašant šiuos žodžius burnoje suaktyvėjo seilėtekis; mmm niam!). Visgi paragavus išmaniojo užkandžio su spanguolėmis, nepajutau rūgštelės, kurios tikėjausi – užkandis pasižymi gan neutraliu, santūriu skoniu. Žinoma, labai priklauso, kas ragauja ir kiek jautrūs skonio receptoriai. Aš užkandžius degustavau kartu su kolegomis darbe. Viena kolegė tvirtino, kad tikėjosi išraiškingesnio, rūgštesnio ir saldesnio skonio, tačiau turėdama tokį užkandį ant stalo, jį tikrai valgytų – tuo metu, kai iki pietų pertraukos dar reikia palūkėti, o skrandis jau siunčia alkio signalus. Aš asmeniškai šį užkandį tarsi iš naujo atradau degustuodama antrą kartą, kai jau nebeturėjau lūkesčių, kad pajusiu sutraukiančią rūgštelę. Dar pastebėjau, kad rutuliuko verta atsikąsti ne pusę iš karto, o mažiau – kramtant nedidelį gabaliuką tvirtos konsistencijos užkandžio, labiau išryškėja jo skonio niuansai.
Rodyti sudedamąsias dalis
Rodyti vitaminų savybes
Rodyti maistinę vertę
Antroji degustuojamų užkandukų rūšis – su čija sėklomis. Pastarąsias aš įprastai vartoju mirkytas, tad sausas variantas man buvo neįprastas. Nors tikėjausi, kad šis užkandis man patiks mažiau nei su spanguolėmis, nutiko atvirkščiai – užkandis su čija sėklomis skonio receptorius sužavėjo labiau. Atrodė, kad rutuliukų dangalas yra saldesnis, o pačios čija sėklos pasižymi maloniu traškumu. Beje, abiejų užkandžių sudedamosios dalys yra tokios pat, skiriasi tik dangalėlis. Visgi jis gali turėti lemiamą įtaką galutiniam vertinimui – dar du ragautojai tvirtino, kad ir jiems skanesnis užkandis su čija sėklomis. Dar vienas ragautojas užkandį įvertino tik kaip įdomią patirtį, tačiau skoniu liko nesužavėtas ir juokavo, kad tą skonį norėtų pamiršti suvalgydamas šokolado. Šis pokštas man atrodo netgi logiškas – kolega iš tiesų mėgsta smaližiauti cukringais saldumynais ir, spėju, jo receptoriai pernelyg įpratę prie koncentruotų ir ne ypač natūralių skonių, todėl šio užkandžio natūralumas visiškai nesužavėjo.
Ar rekomenduočiau išbandyti šiuos išmaniuosius užkandžius? Tikrai rekomenduočiau tiems, kurie mėgsta ragauti naujoves ir jaukinasi sveikesnį gyvenimo būdą, bando vartoti mažiau perdirbtų produktų bei saldumynų su pridėtiniu cukrumi. Tiems, kurie dar tik žengia pirmuosius žingsnius sveikesnio gyvenimo link, natūralūs skoniai gali atrodyti „be ryšio“, tačiau iš patirties žinau, kad skonio receptorių reakcija laikui bėgant keičiasi. Tarkim, ėmus vartoti mažiau cukraus ir druskos, tikrai pradedami geriau jausti natūralių produktų skonių subtilumai. Yra žmonių, kurie sako, kad net obuoliai nuo tos pačios obels turi šiek tiek skirtingą skonį (galbūt vienas obuolys noko saulės atokaitoje, o kitas – pavėsyje).
Be to, verta atkreipti dėmesį, kad šie išmanūs užkandžiai turi didelę koncentraciją vitaminų, tad jų jokiu būdu (!!!) negalima lyginti su tokiais užkandžiais kaip šokoladiniai batonėliai ar bandelės, iš kurių gauname tik beverčių kalorijų ir apgaulingą energijos pliūpsnį iš rafinuoto cukraus. O štai dienos eigoje suvalgius porą išmanių rutuliukų, organizmas gauna net po 90 % rekomenduojamos dienos normos geležies, cinko, seleno, vitaminų A, E, D, B3, B6, B9, B12, ir po 30 % kalcio bei magnio. Kuo šie rutuliukai skiriasi nuo vitaminų? Kitaip nei vitaminų kapsulės, šie užkandžiai suteikia sotumo jausmą ir energijos iš sveikų angliavandenių bei, dėka skaidulų, gerina virškinimo veiklą.
Rodyti sudedamąsias dalis
Rodyti vitaminų savybes
Labai įdomu skaityti. Ačiū, kad rašote.
Malonu. Ačiū, kad skaitot! :)