Img

„Vegan RawHouse“ – atsinaujinusi žalio maisto oazė Vilniuje

Įsibėgėjus sausiui, gavau Vegfest LT renginių organizatorės Ventės Viteikaitės laišką. Ji pakvietė sudalyvauti naujo Vegan RawHouse restorano meniu degustacijos popietėje. Kvietimas iš karto sudomino, nes augalinės mitybos kryptis man patraukli jau daugiau nei penkerius metus. Be to, eksperimentuoti, sužinoti, mokytis, ragauti – Žalios genties stichija.

Taigi sausio 25 d. 15 val. akys jau smalsiai dairėsi po jaukų Vegan RawHouse restoraną, įsikūrusį Rūdninkų g. 12, Vilniuje (anksčiau šis restoranas vadinosi  Raw42). Įėjus pro duris maloniai pasitiko Ventė Viteikaitė bei restorano šeimininkė Ana Vrublevskienė ir pavaišino tirštu gėrimu su imbieru, kuris greitai sušildė žvarbaus oro atšaldytas nosis.

Netrukus, susirinkus visiems svečiams, degustavome šiltą pomidorų sriubą, keletos rūšių suktinukus ir sumuštinukus, daržovių mišrainę (skoniu laabai primenančią klasikinę baltą mišrainę), migdolų sūriu pagardintas duoneles, žaliavalgiškus burgerius, Raffaello saldainių atitikmenis ir du nuostabius tortus. Vienas iš jų – gaivus, vasariškas, šerbetinis, šiek tiek rūgštokas, o kitas – kreminis, saldesnis, su malonia kavos skonio nata.

Apie degustacinius patiekalus ir savo patyrimus žaliavalgystės kelyje papasakojo Vegan RawHouse maisto gaminimo technologė Irena Žentalytė, kurią iš karto pažinau kaip televizijos laidos Žalias skonis vedėją. Klausydamasi šios moters gyvai, likau dar labiau sužavėta jos nuoširdumo, paprastumo ir požiūrio į mitybą. Irena Žentalytė skatina žmones daugiau dėmesio kreipti į galimybę praturtinti savo racioną didesniu žalio maisto kiekiu užuot įnirtingai stengusis nevalgyti to, ko „negalima“. Moteris tvirtina, kad organizmas, pajutęs sveiką maistą, nori jo daugiau ir natūraliai užima didesnę dalį raciono.  Toks pokytis yra malonus, nereikia savęs riboti ar įsitempti stengiantis tilpti į žaliavalgystės ar kitos mitybos krypties rėmą.

Irena Žentalytė bei Vegan Rawhouse savininkai Edvinas Petkus ir Ana Vrublevskienė svečius supažindino su virtuvės šefu – iš Londono atvykusiu Peteriu Bailey. Rodos, šį komandos narį atsiuntė pati visata – jis pats atėjo pasiteirauti dėl darbo vietos būtent tą akimirką, kai vyko diskusija apie restoranui reikalingą virtuvės šefą. Peter Bailey yra vegetaras ir darbas šiame restorane jam patinka, nes koncepcija turi gilią prasmę. Siekiama ne tik gaminti sveiką bei skanų maistą, bet ir šviesti visuomenę, išmokyti žmones pačius pasigaminti žaliavalgiškų patiekalų (nuo Naujųjų metų restorane organizuojamos įvairios paskaitos ir maisto ruošimo pamokos), daug dėmesio skiriama produktų sezoniškumui. Klientams džiugi naujiena ir ta, kad atsirado daugiau produktų, skirtų išsinešti, o veganai gali džiūgauti, kad 100% žaliavalgiškame restorane atsisakyta ir medaus.

Degustacijos renginyje turėjau galimybę ne tik paragauti įvairių žaliavalgiškų patiekalų, bet ir gyvai pabendrauti su auGalybės atstove Laura, taip pat susipažinti su tinklaraščio Ne vištienos kepsnelis autore Liucija. Naudodamasi proga pakalbinau ir Ireną Žentalytę, kuri mielai atsakė į mano klausimus, susijusius su saulėgrąžų bei grikių daiginimo subtilybėmis.

Img

Img

Img

Img

Img

Img

Img
<< Nuotraukos iš Žalios genties archyvo >>

Parašykite komentarą