Soru apkepas juodasis cesnakas

Sorų ir brokolių apkepas (+ juodojo česnako degustacija)

Jau seniai galvoju, kad sora yra nepakankamai įvertinta grūdinė kultūra. Soros itin maistingos, lengvai virškinamos ir beglitimės. Be to, augdamos jos yra nepretenzingos dirvai bei klimatui, dėl to gerokai pigesnės nei, tarkim, bolivinės balandos. Ir štai pagaliau prisiruošiau reabilituoti sorų vaidmenį savo pačios virtuvėj – šį kartą ne viriau košę, tačiau gaminau apkepą. Kartu tai buvo proga išbandyti itin egzotišką produktą – juodąjį česnaką.

Juodasis česnakas naudojamas vietoj įprasto, tačiau yra fermentuotas, todėl maistingesnis, minkštesnis, švelnesnis, lengviau virškinamas ir įgauna juodą spalvą. Juodasis-fermentuotas česnakas gaminamas iš šviežio česnako. Fermentavimo metu pajuoduoja, įgauna elastingą tekstūrą ir šaldžiarūgštį skonį. Nelieka aštraus skonio ir kvapo, kuris įprastai juntamas ir po valgio. Man asmeniškai pauosčius šį česnaką net suaktyvėja seilėtekis :)) Nors galima suprast, kad uostau česnaką, bet kartu kvapas ir visai kitoks. Šių česnakų ir jų gaminių galima įsigyti e. krautuvėlėje www.juodascesnakas.lt

Juodasis česnakas

Juodasis česnakas

Na, o dabar keliaukim prie sorų apkepo recepto.

Reikalingi ingredientai:

  • 200 g sorų kruopų
  • brokolinis kopūstas
  • 80 g kietojo sūrio
  • 120 ml pieno
  • 2 skiltelės juodojo česnako (galima naudoti ir įprastą)
  • šlakelis aliejaus
  • šiek tiek druskos
  • šiek tiek džiovintų raudonėlių

Gaminimas

Soras perplauname po šiltu vandeniu. Skalaujam tol, kol pradeda bėgti skaidrus vanduo. Kruopštus perplovimas užtikrins, kad soros nebus karčios. Šiek tiek pasūdom ir išverdam.

Brokolį nuplaunam, supjaustom smulkiniais žiedinėliais ir keletą minučių pakepiname aliejuje. Kai brokolis įgaus sodriai žalią spalvą, kepti jau gana.

Keptuvėje pakaitiname pieną su sutrintu juoduoju česnaku, šaukšteliu smulkintų raudonėlių ir 50 g tarkuoto kietojo sūrio (likusios sūrio dalies dar prireiks). Jeigu naudojamas įprastas česnakas, tuomet pirmiausia reikėtų jį susmulkinti ir pakepinti svieste, o jau tuomet įpilti pieno bei suberti tarkuotą sūrį.

Galiausiai sumaišom virtas soras, pakepintą brokolį ir padažą. Masę dedame į kepimo indą, apibarstom likusiu tarkuotu kietuoju sūriu ir pašaunam į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepam apie 15 min. Leidžiam šiek tiek praaušti ir patiekiam!

Sorų apkepas

Parašykite komentarą