Noriu pasidalinti dar vienu pyrago receptu. Pyragas drėgnas, skanus ir lengvai iškepamas, todėl vis norisi kartoti. Įprastai į tešlą tarkuoju cukinijas, tačiau rudenį pasitelkiu moliūgus. Na, o vasarą, vietoj obuolienės naudojau naminę kriaušienę (kadangi ji ypač saldi, bėriau mažiau cukraus). Su naudojamais riešutais taip pat improvizuoju, tačiau, ko gero, labiausiai šiam pyragui tinka graikiniai riešutai. Taip pat riešutus pakeisti galima razinomis ar kitais džiovintais vaisiais.
Ingredientai
- 2 nedidelės cukinijos (arba gabalas moliūgo)
- 250 ml rudojo cukraus
- 400 ml obuolienės
- 100 ml saulėgrąžų aliejaus
- šaukštelis vanilinio cukraus su vanilės ekstraktu
- 600 ml pilno grūdo miltų
- 2 šaukšteliai sodos
- šaukštelis kepimo miltelių
- šaukštelis druskos
- 2 šaukšteliai cinamono
- šaukštelis maltų muskatų
- 1/4 šaukštelio maltų kardamonų
- 200 ml graikinių, lazdynų ar kitų riešutų (arba mišinio)
Gaminimas
Cukinijas arba moliūgą sutarkuojam per stambią tarką.
Dubenyje sumaišom cukrų, obuolienę, saulėgrąžų aliejų ir vanilinį cukrų.
Atskirame dubenyje sumaišom miltus, sodą, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.
Sausus ingredientus supilam į šlapius ir išmaišom. Suberiam tarkuotą cukiniją arba moliūgą, riešutus ar riešutų mišinį ir dar kartą išmaišom.
Paruoštą tešlą pilam į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, pašaunam į orkaitę, įkaitintą iki 175 laipsnių, ir kepam apie 45–55 minutes. Kai pyragas iškepęs, į jį įbestas dantų krapštukas lieka švarus, prie jo neprikimba tešla.
Skanus tiek šiltas, tiek atšalęs! Šaldytuve šviežias išlieka bent 4 dienas.