Šiais metais susipažinau su dar vienu prekės ženklu – PALEO. Kaip jau išduoda pats pavadinimas, šis prekės ženklas yra orientuotas į paleo mitybą ir sveiką gyvenseną. PALEO prekės ženklo produktas – lietuviški auksinių linų sėmenų miltai, kuriuos ir išbandau gamindama linų sėmenų pudingą.
Auksiniai linų sėmenys, kitaip nei tradiciniai, yra šviesesni ir švelnesnio skonio. Auksinių linų sėmenų miltai be glitimo gaminami iš neskrudintų bei nespaustų auksinių linų sėmenų. Puiki įvairių grūdų miltų tokių kaip kvietinių, ryžių alternatyva. Tinka košėms gardinti, įvairiems kepiniams gaminti, kepti duonai, tirštinti padažus, gėrimus. Tai tikras omega-3 riebalų rūgščių, baltymų ir skaidulų šaltinis. Auksinių linų sėmenų naudojimas gerina virškinimo sistemos veiklą, mažina cholesterolį.
Kadangi produktas linkęs oksiduotis ir yra jautrūs aplinkos veiksniams, siekiant išsaugoti šviežumą, tiek linų sėmenis, tiek jų miltus, reikėtų laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje; jokiu būdu nelaikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose. Linų sėmenų miltus naudoti kur kas patogiau, nes nereikia kaskart malti linų sėmenų (na, o vartojant nemaltus linų sėmenis, naudingųjų medžiagų įsisavinimas yra prastesnis).
Na, o dabar keliaujam prie linų sėmenų pudingo, kuris yra puikus pasirinkimas pusryčiams, nes yra maistingas, skaidulingas ir lengvai virškinamas.
Ingredientai
- stiklinė auksinių linų sėmenų miltų
- 2 stiklinės augalinio pieno
- bananas
- šaukštas agavų sirupo
- šaukštelis cinamono
- žiupsnelis druskos
- vaisių ir uogų papuošimui
Gaminimas
Auksinių linų sėmenų miltus suberti į augalinį pieną ir išmaišyti. Įdėti trinto banano, įdėti agavų sirupo, įberti cinamono bei druskos. Viską dar kartą išmaišyti ir palikti šaldytuve mažiausiai valandai laiko. Patiekti papuošus uogomis ir vaisių gabaliukais.
Ruošiant pudingą galima kaip tik norisi improvizuoti, pavyzdžiui, augalinį pieną naudoti kartu su vandeniu arba naudoti vien tik vandenį. Galima naudoti daugiau ar mažiau trinto banano, arba vietoj banano įtarkuoti obuolio. Daugiau ar mažiau agavų sirupo, ar pakeisti kitu saldikliu, pavyzdžiui, klevų sirupu. Tirštumą galima reguliuoti keičiant linų sėmenų miltų ir skysčių proporciją.
Valgant tokius pusryčius kasdien, greitėja medžiagų apykaita ir gerėja virškinimas, organizmas papildomas skaidulinėmis medžiagomis ir omega-3 riebiosiomis rūgštimis.
Šis pudingas yra puiki alternatyva įprastam jogurtui, ypač, jeigu atsisakoma gyvūninės kilmės produktų. Linų sėmenų miltai naudingi ir vartojant įprastą jogurtą – jų galima įberti kaip skaidulinio priedo.
Jeigu nori įsigyti PALEO auksinių linų sėmenų miltų (250 g, 500 g, 1 kg pakuotėmis) arba daugiau sužinoti apie paleo mitybą, užsuk: paleo.lt arba parašyki: info@paleo.lt