Zeroteka mung 1 zalia gentis

Daigintos mung pupelės – skaniausia košė

Šiandien tinklaraštyje skirsiu dėmesio daigintoms mung pupelėms. Tiesa, jos turi ir daugiau pavadinimų variacijų: mung pupuolės, spindulinės pupuolės, žaliosios pupelės. Tai mažulytės žalios spalvos pupelės, kurias žiauriai faina ir lengva daiginti, o sudaiginus triaukšti kaip šviežius žirnius (skonis būtent toks!), maišyti su bananais ir valgyti kaip saldžią ir gaivią pusryčių košę, dėti į salotas, sriubas ar troškinius.

Aš pati apie mung pupeles sužinojau ir daiginti pradėjau 2013 ar 2014 metais, o pirkdavau tuomet dar egzistavusiame ir šiek tiek „hipsteriškame“ prekybos centre PRISMA, kuris jau tada turėjo kiek neįprastų augalinių produktų. Pastaraisiais metais mung pupuolės jau yra gan populiarios, tačiau įsigyti vis dar problematiška – įsigyti prekybos centruose tikimybė nėra pati didžiausia. Taigi verčiau užsukti tiesiai į specializuotas parduotuves, pavyzdžiui, ZEROTEKA (Klaipėdos g. 3, Vilnius), kur galima įsigyti daugybę ekologiško maisto (ir ne maisto) be taršių plastiko pakuočių. Mung pupelių ZEROTEKA kolektyvas tiesiog pasvers į savo atsineštą maišelį ar tarą. Jeigu neturėsi – pasvers popieriniame maišelyje.

Preliminari mung pupelių maistinė vertė

100 g: 347 kcal, baltymų – 24 g, angliavandenių – 62.6 g (iš kurių cukrų – 6.6 g), riebalų – 1.1 g (iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių – 0.3 g), skaidulų – 16.3 g, natrio – 15 mg, geležies – 6.7 mg (48% RPN). Taip pat šiose pupelėse yra magnio, vario, kalio, fosforo. Mung pupelės itin maistingos ir lengvai virškinamos, nesukelia pilvo pūtimo.

Mung pupelių daiginimas – paprasta kaip 2×2

  • Užpilam šaltu vandeniu ir paliekam mirkti per naktį.
  • Ryte nupilam vandenį, perskalaujam ir paliekam ant palangės daiginimo stiklainyje. Galima naudoti ir paprastą stiklaidnį – be dangtelio ar su dangtelyje išbadytomis skylutėmis – stiklainį vertėtų įstatyti į gilesnę lėkšte ir paversti taip, kad galėtų nubėgti vandens perteklius. Anksčiau ant stiklainio uždėdavau marlę ir prispausdavau gumele, bet girdėjau gandus, kad tada veisiasi bakterijos arba gali įsiveisti pelėsis.
  • Kad daiginamos mung pupelės nepristigtų drėgmės, reikalingos dygimui, jas perskalaujam du kartus per dieną.
  • Mung pupeles daiginam 1–3 paras, priklausomai nuo šviesos kiekio ir patalpos temperatūros. Jeigu patalpoje šilta ir šviesu, mung pupelės lengvai sudygsta per 12–24 valandas.

Pastaba. Daiginant nereikėtų persistengti ir laukti kuo didesnių daigelių – patartina valgyti pastebėjus mažus daigelius. Perdaigintos mung pupelės praranda sultingumą, o kai kuriuose šaltiniuose rašoma, kad netgi tampa nuodingos. Neturint galimybių suvalgyti visų sudaigintų pupelių iš karto ir siekiant išvengti perdaiginimo, jas galima padėti į šaldytuvą, kur dygimo procesas sustoja, o daigai išlieka švieži dar keletą dienų.

Pastaba 2. Kadangi mung pupelės tiek mirkomos, tiek daiginamos dėka drėgmės stipriai padidina pradinį savo tūrį, pirmus kartus siūlau pradėti nuo saujos pupuolių daiginimo.

Procesas vizualiai

Džiovintos mung pupuolės:Zeroteka mung 2 zalia gentis

Per naktį mirkytos mung pupuolės:

Zeroteka mung 0 zalia gentis

Žaliosios mažylės daiginimo stiklainyje:

Zeroteka mung 3 zalia gentis

Pupuolės maždaug po paros – „uodegytės“ išduoda, kad jau metas valgyti!

Zeroteka mung 5 zalia gentis 1

Zeroteka mung 4 zalia gentis

Labai laukiu pasidalinimų apie Tavo daiginimo patirtis ir receptus. Ką daigini, į kokius patiekalus dedi?

Parašykite komentarą