Nors priėmiau sprendimą atsisakyti etiketės, t. y. nebesivadinti nei vegetare, nei vegane, ir karts nuo karto ėmiau skanauti „uždrausto“ maisto, tačiau iš esmės labai didelis pokytis neįvyko. Racione ir kulinarinių eksperimentų srityje vis tiek dominuoja augalinis maistas.
Na, ir šį kartą uždominavo nerealaus skonio šlapias pyragas Blondis – šviesesnysis Braunio brolis!
Ingredientai
- 60 g kokosų miltų
- 1.5 šaukšto krakmolo
- 2/3 šaukštelio sodos
- 2/3 šaukštelio druskos
- 3 prinokę bananai
- 1.5 šaukšto čija sėklų
- 9 šaukštai riešutų sviesto (naudoju anakardžių)
- 7 šaukštai nerafinuoto cukraus
- 90 ml kokosų aliejaus
- 80 ml agavų sirupo
- 60–100 g graikinių riešutų
- 150–180 g juodojo šokolado
Gaminimas
Čija sėklas užpilam 5 šaukštais vandens ir paliekam bent 10 minučių brinkti.
Ištirpinam kokosų aliejų: kokosų aliejų su indeliu dedame į kitą indą su karštu vandeniu.
Dubenėlyje sumaišom kokosų miltus, krakmolą, sodą ir druską.
Didesniame dubenyje šakute sutriname nuluptus bananus. Sudedam vandenyje brinkintas čija sėklas, riešutų sviestą, ištirpusį kokosų aliejų, nerafinuotą cukrų, agavų sirupą. Viską išmaišom.
Į masę pamažu pilam ir įmaišom miltų masę.
Įmaišom smulkintus graikinius riešutus ir mažais gabaliukais sukapotą juodąjį šokoladą.
Pyrago masę dedam į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi. Pašaunam į orkaitę, įkaitintą iki 175ºC.
Kepam apie 25–30 minučių.
Atvėsinam ir kelioms valandoms dedam į šaldytuvą. Tada pjaustom ir – NIAM!
Pastabos
Pirmą kartą pyrago nepadėjau į šaldytuvą ir ragavau dar šiltą. Pasirodė valgomas, bet nieko ypatingo. Kai to paties pyrago paragavau po to, kai jis per naktį pastovėjo šaldytuve, buvo tiesiog wow permaina!
Ką šiuo pyragu vaišinau, visiems patiko ir norėjo kartoti (išskyrus tuos, kurie neragavo visai dėl alergijos riešutams arba dėl to, kad nemėgsta šokolado). Įspūdingiausia buvo reakcija draugės, kuri pyragą ragavo renginio metu. Atsikando ir iš malonumo užsimerkė. Vėliau sakė, kad net negirdėjo, ką tuo metu kalbėjo „Kitokie pasikalbėjimai“ vedantysis ir svečias :)
Ačiū už receptą! Gal galite patikslinti koks krakmolas čia naudojamas? Ar galima jį pakeisti cornstrach?
Labas, Ieva :) Naudoju patį paprasčiausią – bulvių krakmolą, bet, manau, galima pasitelkti ir kitokį.
Sveiki,
Labai būtų įdomu išbandyti šį receptą. Tačiau suabejojau dėl riešutų sviesto kiekio matavimo šaukštais. Gal kažkaip galėtumėte tą kiekį įvertinti gramais? Nes šaukštai gali būti labai nevienodi priklausomai nuo sviesto kietumo ir šaukšto dydžio.
Sveiki, dabar sunkoka įvertinti gramais. Naudojau gan didelį šaukštą, o riešutų sviestas buvo tirštas, šiek tiek tąsus (standartiškai toks ir būna). Siūlyčiau tiesiog pasitelkti turimo dydžio šaukštą ir nebijoti, jeigu kabinant riešutų sviestą šaukštas bus kupinas :)
Sveiki, kokio dydžio formą naudojate ir ar nereikia nugesinti sodos?