Iš Pietų Amerikos kilęs gėrimas matė man žinomas jau seniai, tačiau pažinimo procesas tęsiasi iki šiol. Matę geriu tik kartkartėmis ir ji vis nustebina skonio variacijomis bei poveikiu bendram tonusui. Galiausiai panorau pasidomėti šiuo gėrimu labiau, tad kalbinu tikrą matės žinovą – yerbamate.lt internetinės parduotuvės įkūrėją Beną.
Labas, Benai! Trumpai pristatykite matės gėrimą ir papasakokite, kuo matė skiriasi nuo kavos?
Matė – tai yra gėrimas, gaminamas iš bugienio lapelių. Matė kilusi iš Pietų Amerikos, o dar tiksliau – šio gėrimo šaknys yra Paragvajuje, Argentinoje ir Brazilijoje. Matė yra unikalus augalas, kuris turi veikliąją, energizuojančią medžiagą, vadinamą mateinu. Taip pat matė vertinama dėl chlorofilo, b grupės vitaminų ir kitų organizmui naudingų elementų, kurių suskaičiuojama apie 160. Mateinas, kitaip nei kofeinas, suteikia ilgalaikės energijos bei šalutinių poveikių, pavyzdžiui, nesukelia kraujo spaudimo. Tuo tarpu kava išskiria kofeiną ir suteikia energijos geriausiu atveju valandai laiko, o vėliau prasideda atvirkštiniai procesai – ima veikti migdančiai.
Ar matė tinka kiekvienam? Pavyzdžiui, man atrodo, kad matė tonizuoja per stipriai – geriant ją kelias dienas iš eilės, imu jausti vidinį drebulį. Panašiai nutinka ir vartojant maca miltelius ar išgėrus kavos.
Kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl ir jo kūno reakcija į produktus skiriasi. Jūsų atveju galbūt buvo parinkta netinkama matės rūšis, kurių yra pačių įvairiausių: su didesniu, mažesniu ir ypač mažu mateino kiekiu. Kartais yra padidintas jautrumas tonizuojančioms medžiagoms. Tai yra labai individualu.
Kuo skiriasi skirtingose šalyse pagaminta matė?
Kiekviena šalis turi savo tradiciją, nuo kurios priklauso matės skoninės savybės, džiovinimas, malimas. Pavyzdžiui, Argentinos gyventojai labiausiai mėgsta gerti karštą ir stiprią matę. Paragvajuje gaminamai matei būdingas specifinis poskonis ir smulkesnis malimas, o štai Brazilijoje – ypač smulkus malimas.
Mediniame šaukšte – Paragvajaus nacionalinis pasididžiavimas PAJARITO matė, kuri brandinama net 20 mėnesių.
Iš pirmųjų patyrimų atsimenu, kad geriant matę, jautėsi tarsi tabako poskonis.
Matė džiovinama natūraliu būdu: kūrenama mediena ir per matės augalą patenka ir dūmai, karštis, todėl yra savotiškas rūkyto dūmo skonis. Yra matės rūšių, kurios turi ypač daug to dūmo skonio (aš jas vadinu gurmaniškomis), yra tokių, kurios dūmo skonio neturi visiškai. Šiuo atveju per džiovinamą bugienį patenka tik karštis, o dūmai sklinda į visai kitą pusę. Taip pat yra matės rūšių, kurios džiovinamos tik saulėje.
Koks skirtumas tarp valytos ir nevalytos matės?
Tiesą sakant, nėra tokios sąvokos kaip „valyta matė“ arba „nevalyta matė“. Tiesiog priklauso, kaip paruošiami ir džiovinami bugienio lapai. Matės stiprumas ir skoninės savybės išgaunamos pasitelkiant skirtingas kotelių ir lapelių kiekio proporcijas. Kuo daugiau lapelių patenka į smulkintą matę, tuo ji stipresnė. Pavyzdžiui, sin palo matė, kuri paruošiamas be kotelių, turi ypatingai daug mateino ir yra labai stipri. Na, o didesnis kotelių kiekis padeda išgauti gerokai lengvesnį skonį.Yra atskira rūšis geriama tik šalta. Šiai, terrere matei, dažniausiai naudojami stambūs lapai ir mažai kotelių (į indą beriama matė, pilamas šaltas vanduo, gali būti naudojami ir priedai, pavyzdžiui, vaisių sultys, citrinų griežinėliai, šviežių mėtų lapeliai ir t. t.). Matė yra specifinis augalas – jis greičiau atiduoda skonines savybes būtent su šaltu vandeniu.
Taigi matę galima ruošti pasitelkiant įvairios temperatūros vandenį?
Taip. Taisykles diktuoja tik skonio receptoriai. Jeigu vandens temperatūra bus mažesnė negu visiems žinoma 60–70 laipsnių, tai matę išskleisim po truputėlį ir jausim daugiau subtilaus saldumo, lengvo karstelėjimo. Jeigu norim stipraus efekto, energijos ar karstelėjusio skonio (kartumas yra naudingas žmogaus organizmui), tuomet reikia karšto vandens, kuris skonines savybes išskleidžia greitai ir išgaunamas stiprus gėrimas.
Matę su įvairiais priedais vertinate palankiai? Kokie priedai populiariausi yerbamate.lt internetinėje parduotuvėje?
Tikrai taip. Kiekviena žolelė turi tam tikras savybes, padeda sveikatinti žmogaus organizmą bei pagerina skonines gėrimo ypatybes. Matės yra su begale augalų, netgi su liepų žiedais, ramunėlėmis. Mėgstamą matę galima pasidaryti ir pačiam iš daržo parinkus auginamų žolelių. Populiariausi priedai yra mėtos, pipirmėtės, taip pat įvairūs vaisiai.
Matė tradiciškai geriama iš moliūgo pagaminto puodelio – kalabasos, per sidabruotą šiaudelį – bombilą. Rekomenduojama užpilti matės ruošinį kelis kartus ir gerti ne vienam, tačiau žmonių grupėje siunčiant ratu. Ar smarkiai nusižengiama tradicijai, jeigu matė iš šio puodelio geriama vienumoje?
Tikrai ne (juokiasi). Į galvą ateina palyginimas su svaigiaisiais gėrimais, kai sakoma, kad jeigu vartosi vienas, tai jau bus kažkas negerai (juokiuosi). Užpylimų skaičius priklauso nuo skoninių savybių. Vienos rūšys yra užpilamos daugiau kartų ir lėčiau išblėsta, kitos užpilamos mažiau kartų ir greičiau išblėsta. Čia labai individualus reikalas, kiek kartų užpilsi, kiek kartų vaišinsi, kiek pats gersi, ar gersi vienas.
Nuotraukoje – matė, paruošta tradiciniame puodelyje iš moliūgo, vadinamu kalabasa.
Matė siurbiama pasitelkiant specialų šiaudelį – bombilą. Uždaras galas su filtru padeda išvengti bugienio lapelių ir kotelių patekimo į burną (tiesa, ypač smulkūs šapeliai vis tiek įtraukiami).
Pasidalinkite įdomiais matės ruošimo receptais.
Rekomenduočiau tradicinį kalabasą (puodelį) pasigaminti iš vaisiaus. Pavyzdžiui, išskaptuoti greipfrutą, įberti matės, pripildyti vandens ir įkišti bombilą (šiaudelį). Patikėkit manim, skoninės savybės ir efektas yra nerealus. Tą patį galima daryti su apelsinu, ananasu, melionu. Apsilankius svečiams, tokius būdus galima parodyti ir kitiems žmonėms, leisti atrasti įvairovę. Be to, tai yra ritualas, kuris sujungia žmones. Jeigu mes sugebam iš vienos kalabasos su viena bombila vaišinti aplink esančius žmones, tai jau draugiškumo ritualas.
Iš moliūgo pagaminta kalabasa bei išskaptuoti vaisiai matės skoniui suteikia išskirtinumo. Ar geriant iš stiklinės arba keramikinio puodelio skonis jau kitoks?
Iš savo asmeninės patirties galiu pasakyti, kad taip, skoninės savybės šiek tiek kinta. Bet iki specialių puodelių subręstama palaipsniui. Matės entuziastai neretai turi daug bombilijų ir kalabasų ir kiekvieną dieną norisi kažko skirtingo arba, priešingai, norisi gerti vis iš tos pačios mėgstamiausios kalabasos. Pradedantiesiems patariu tiesiog ragauti matę, išbandyti skirtingas rūšis, tačiau nepulti pirkti kuo daugiau įvairių puodelių, šiaudelių ir kitokių rakandų. Tai tik pailgins matės pažinimo kelią. Tegul viskas vyksta palaipsniui.
Matė kilusi iš Pietų Amerikos. Galbūt pirmą kartą su šiuo gėrimu susidūrėte būtent šiame žemyne?
Matę pamėgau maždaug prieš 15 metų, būdamas Lietuvoje. Aišku, matės pasirinkimas mūsų šalyje tuo metu buvo dar labai skurdus ir, norėdamas kuo tikresnio produkto, užsakinėjau matę tiesiai iš Pietų Amerikos gana dideliais kiekiais. Galiausiai nusprendžiau, kad man būtų patogiau pačiam įsteigti matės parduotuvę, dalintis sukaupta informacija su žmonėmis ir tiesiog mėgautis. Taigi prieš 6 metus įsteigiau internetinę parduotuvę yerbamate.lt, kurioje žmonės gali išsirinkti ir išbandyti įvairių rūšių matę.
Kaip populiarinote matę? Kokias informacijos sklaidos priemonės pasitelkėte?
Žinokite, matės, kaip ir kavos, gėrėjų yra beprotiškai daug. Aišku, kavos gal daugiau, bet tikrai gausu ir išskirtinės pu-erh arbatos bei matės gėrėjų. Informaciją skleidėme ir internetu, socialiniuose tinkluose, įvairiuose žurnaluose, tačiau efektyviausia reklama yra iš lūpų į lūpas. Žmonės patys randa tai, ko jiems reikia, ir matės gerbėjų ratas beprotiškai greitai auga. Labai džiaugiuosi dabartiniu klientų srautu ir jų pasirinkimu vartoti ne gėrimus su pridėtiniu cukrumi ir sintetiniu kofeinu, o natūraliai tonizuojančius gėrimus kaip matė ar žalioji arbata. Tai yra efektyvus būdas atsigerti skanaus gėrimo, numalšinti troškulį ir dar gauti naudingų augale esančių elementų.
Ačiū už pokalbį!