Ant stalo garuoja žirnienė-daržovienė

Tęsdama receptų su EKOFRISA ciklą, atkeliavau prie ekologiškų neskaldytų žirnių. Ta proga pakalbėkim apie žirnienę ir ją pasigaminkim :)

Kai pirmą kartą viriau žirnienę, vietoj sriubos išėjo tyrė ir… tai buvo puikus atradimas! Tereikia pilti šiek tiek mažiau vandens arba pavirti žirnienę atviru dangčiu – kad greičiau nuvirtų ir nugaruotų skysčio perteklius.

Gaminant šį patiekalą galima lengvai improvizuoti su priedais, taip suteikiant papildomus poskonius. Daug kam žirnienė siejasi su vidurių pūtimu, todėl patiekalus, gaminamus ankštinių pagrindu, juokaudama vadinu perstinučiais. Visgi, jeigu organizmas jautrus, vidurių pūtimo galima išvengti pasirinkus tinkamą ankštinių virimo būdą ir prieskonius – trumpai apvirtų ankštinių vandenį reikėtų pakeisti nauju ir virti toliau bei įberti virškinimą lengvinančios kvapiosios ferulos/asafetidos (prieskonis, kildinamas iš ajurvedos) bei maltų juodųjų pipirų.

Taigi vengti ankštinių tikrai nereikėtų, juolab, kad jie yra tokie maistingi. Štai žirniai turtingi ne tik baltymų bei angliavandenių, bet ir mineralinių medžiagų bei vitaminų (fosforo, geležies, kalcio, kalio, magnio, natrio, sieros, vario, vitaminų A, B1, B2, B3, B6, E, H).

Na, o dabar keliaujam prie recepto!

Ingredientai

  • 200 ml stiklinė džiovintų žirnių
  • dvi vidutinio dydžio morkos (arba bulvės)
  • svogūnas
  • šaukštelis druskos
  • šiek tiek maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

Žirnius užmerkiam iš vakaro ir paliekam brinkti per naktį.

Ryte nusunkiam vandenį ir užpilam nauju (apie 1 l). Dedam ant kaitrios ugnies, o užvirus kaitrą sumažinam ir toliau verdam apie 1 val.

Smulkiai sukapojam svogūną ir morkas. Žirniams pavirus 20–30 min., beriam smulkintas daržoves ir druskos bei maltų juodųjų pipirų.

Suminkštėjusią žirnienę patiekiam arba dar paliekam pabrinkti.

Pastabos

Gamindama žirnienę, vietoj morkų dažniau naudoju bulves – ši daržovė labai smagiai suverda ir neprideda patiekalui saldumo.

Papildomos skonio išraiškos prideda sultinio kubelis, verdamas kartu su žirniais.

Norėdama pieniškos žirnienės, į išvirtą patiekalą įpilu šiek tiek augalinio pieno, pavyzdžiui, riebaus kokosų.

Keletas netikėtų idėjų. Prisijunk prie diskusijos!

  1. Dekui uz puoku recepta. Taip pat uz patvirtinima jog prieskoniai vaidona svarbu vaidmeni maisto gaminime. Ir ne tik gardina, bet padeda ir virskinimui bei pasisavinimuo
    I

    1. Ačiū Jums, kad skaitote ir išbandote! :) Prieskoniai yra tikrai svarbus elementas, tik per mažai tai įvertiname :)

Parašykite komentarą