Tikrasis kokainmedis: nuo arbatos iki high’aus

Tikrasis kokainmedis, dar vadinamas koka (lot. Erythroxylum coca) – kokainmedžių genties augalas. Tai 2-3 m aukščio krūmas, daugiausiai auginamas Peru, Ekvadore, Bolivijoje, Kolumbijoje, Čilėje. Šiose šalyse susmulkinta ir į pakelius išpilstyta kokos arbata legaliai pardavinėjama prekybos centruose. Kokainmedis yra vertinamas dėl gydomųjų savybių. Kaip medikamentas kokos lapai tarnavo dar iki susikuriant inkų imperijai. Jie pasitelkiami virškinimui gerinti, sumažinti galvos ir kitus skausmus, numalšinti alkio jausmą. Bolivijoje koka naudojama ir gaminant šampūnus, losjonus, dantų pastas.

Aš pati apie šį augalą ir jo lapų kramtymą sužinojau domėdamasi Pietų Amerikos šalimis, indėnų gyvenimo būdu. Andų kalnuose gyvenantys indėnai kokainmedį laiko šventu augalu ir čiaumoja jo lapus arba naudoja arbatai dėl švelnaus tonizuojančio poveikio. Švelnus tonizavimas padeda gerai jaustis praretėjusiame kalnų ore. Kokos lapus rekomenduojama kramtyti ir atvykusiems turistams, kurie ypač jautrūs altitudės pokyčiams.

Kartais pasišaipoma, kad kokos lapus vartojo ir keletas popiežių, kuomet lankėsi Pietų Amerikoje. Ir, nors kokos lapuose iš tiesų yra ne vienos rūšies alkaloidų, tačiau kokos lapai yra tik pradinė žaliava, kurią reikia maišyti su kitomis medžiagomis ir gerokai paplušėti, kad būtų išgautas grynas kokainas ar bent jau tarpinis produktas, jau tinkamas pasihajint. Kita vertus, galima rasti informacijos, kad kramtant kokos lapus išsiskiria tiek kokaino, jog šis aptinkamas kraujyje (tik ar tai nebūtų keista, jeigu natūraliai kokos lapuose yra mažiau nei 1% kokaino?..) Beje, dar 1995 m. Pasaulinė Sveikatos Organizacija patvirtino, kad koka, naudojama lapų pavidalu, neturi jokių neigiamų padarinių sveikatai. >>

Žalios genties įspūdžiai

Džiovintų kokos lapelių gavau lauktuvių iš Peru. Turiu pripažinti, kad kokamedžio lapų kramtymas nepaliko įspūdžio, tad lapeliai ilgam laikui buvo padėti į šaldytuvą. Galiausiai pribrendau pasigaminti kokos lapelių arbatos, vadinamos mate de coca. Buvau sužavėta, kaip stiklinėje verdančio vandens džiovinti kokos lapeliai tarsi atgijo, vanduo nusidažė gelsvai žalsva spalva (nuotraukoje neatsispindi). Arbatos skonis turtingas – iš pradžių itin švelnus, tačiau nuryjant pasijaučia intensyvesnis poskonis. Sakyčiau, mate de coca skoniu primena kinišką žaliąją arbatą, o kvapu – vaistažoles.

Parašykite komentarą