„Kaimynai pizza bar“ – pirmoji Lietuvoje veganiškų picų „laboratorija“

Vos atėjus pavasariui, gavau dar vieną laišką nuo Vegfest LT renginių organizatorės Ventės Viteikaitės. Šį kartą ji kvietė apsilankyti pirmosios Lietuvoje bei Baltijos šalyse veganiškos picerijos Kaimynai pizza bar (Odminių g. 15, Vilnius) atidaryme. Laiške buvo pažadėta, kad ragausime krūvą veganiškų picų, tarp jų – ir beglitimę. Apsisprendžiau ilgai nedvejodama, nes…

paragauti krūvą vegan picų rūšių – kietai!

Ypač žinant tai, kad dažna Lietuvos picerija tegali pasiūlyti 1-2 vegetariškus variantus, o veganiškos picos apskritai vis dar retenybė. Sakyčiau, Kaimynai pizza bar nusprendė žengti drąsų ir sveikintiną žingsnį. Taigi kovo 9 d., ketvirtadienį, 15 val., jau svečiavausi pas kaimynus.

Įėjus pro lauko duris, akis pasitiko lengva prietema ir daugybė 90’s stiliaus interjero detalių. Nors… tai tikrai nėra grynas 90’s stilius, tai tiesiog erdvė:

eksperimentinė, chaotiška, ekscentriška, nurauta ir… visokia!

Jei atvirai, gali lengvai sudvejoti, kur randiesi. Ar tikrai į piceriją pataikei? Gal į kokią workshopų ar performansų erdvę? 

Greta stalelio pastatytas pusnuogis plastikinis moters manekenas. Greta modernaus plokščiaekranio televizoriaus kaba Jėzaus paveikslas, o virš jo – balta kreida užrašyti žožiai JŪSŲ KAIMYNAS JĖZUS JUS STEBI. Ant sienų – kolekcija vaikystės laikus menančių plakatų: pradedant Spice girls grupės merginų atvaizdais, baigiant Mitch Buchannon personažu iš kultinio serialo Baywatch (Gelbėtojai). Interjero detalių sąrašą galėčiau tęsti be galo, bet…

gentieti, nueik ir pamatyk pats!

Pradėjus gausiau rinktis svečiams, kaimyniškai susėdome prie ilgo, daugiaviečio stalo. Barmenas iš karto pasiūlė šiltų gėrimų: kavos ar arbatos (braškių, aviečių, imbiero). Netrukus buvo patiektas ir gaspačas – tradicinė šaltoji ispaniška sriuba-gėrimas su pomidorais, svogūnais, česnakais. Na, o tada… prasidėjo picų maratonas!

Degustaciją sudarė 7 rūšių picos iš meniu ir dar keletas rūšių eksperimentinių picų. Pasitelkta visa galybė ingredientų: pačių kaimynų gaminti veganiški sūriai, seitanas, humusas, saldžiosios bulvės, žiediniai kopūstai, brokoliniai kopūstai, grybai, pupelės, konservuoti kukurūzai, įvairiausi žalumynai (nuo gražgarsčių iki saulėgrąžų daigų), pomidorai (švieži ir džiovinti), obuoliai, avokadai, alyvuogės ir t. t. ir t. t.

Man asmeniškai tobuliausio skonio pica – Satan: su saldžiųjų bulvių traškučiais ir seitanu, šios picos padas – iš ruginių miltų. Net ir visavalgiai pripažino, kad seitano skonis – lyg keptų dešrelių.  Kita, labai gerą įspūdį palikusi pica – Sumuštinis: su humusu, šios picos padas – irgi iš ruginių miltų. Skonis gan nepiciškas, padas traškus. Gaila, tačiau turėjau pasišalinti iš degustacijų vakarėlio ir neparagavau aštrios bei saldžios picų.

Šiaip ar taip – paragavau beveik 10 rūšių picų ir visos jos VEGAN! Mano skonio receptoriai liko laimingi, eksperimentavimo genas – labai patenkintas, o skrandis – pilnas, tačiau neapsunkęs.

Linkiu čia užsukti, ragauti ir bendrauti – kolektyvas yra paprasti žmonės iš kaimynystės. Jie mėgaujasi procesu, grynina koncepciją, eksperimentuoja kurdami receptus bei interjerą, mielai dalijasi žiniomis ir priima patarimus. Kaimynų tikslas – atsižvelgti į esminius Lietuvos veganų poreikius. Apklausa parodė, kad veganai be galo be krašto nori vegan picerijos bei pasigenda kainų, draugiškų jaunatviškai pustuštei piniginei.

Ką gi, noras išpildytas!

< nuotraukos iš Žalios genties archyvo >

 

Parašykite komentarą