DODA: užkandinė, kuri myli veganus (atnaujintas meniu!)

Ar galėtum įvardinti tris vietas Kaune, kur pavalgyti skanaus veganiško maisto? Kertu lažybų, kad į trejetą įtrauksi ir užkandinę DODA. Per dvejus metus ši vietelė užkariavo tiek visavalgių, tiek vegetarų ir veganų širdis, o taip pat ir patį Kauną: pirmiausia atsidarė vagonėlis Aleksote (Seniavos pl. 5), vėliau išdygo neįtikėtinai jauki užkandinė Savanorių prospekte (Savanorių pr. 137), o visai neseniai langelį atvėrė ir Šilainius jaukintis ėmė dar vienas DODA vagonėlis (Žemaičių pl. 23). Ir… tai dar ne viskas – birželio viduryje DODA jau džiugins ir Palangą, ten atsidarysiančioje sezoninėje būstinėje!

Na, o aš pasidalinsiu savo pozityviais įspūdžiais iš apsilankymo DODA užkandinėje Savanorių prospekte. Lankiausi čia jau ne pirmą kartą, tačiau šis sykis ypatingas – turėjau progą susipažinti su viena iš DODA įkūrėjų Ingrida (antroji DODA užkandinių mama yra Gerda), jos vertybėmis, polėkiais, meile darbui ir klientams. Taip pat degustavau veganiškų patiekalų, kurių yra gerokai daugiau nei pamėgtas burgeris VEGETŪZAS bei klasika tapęs kebabas lavaše su avinžirnių falafeliais. Beje, nors DODA yra greito maisto užkandinė, tačiau čia labai stengiamasi, kad maistas būtų kiek įmanoma sveikesnis ir maistingesnis: patiekiamos turtingos sudėties salotos, naudojama kuo daugiau sezoninių daržovių, kepamos specialios bandelės, gaminami naminiai padažai.

Taigi, vieną gražų gegužės vakarą du gentiečiai – aš, Irmina, ir mano draugas Donatas – atvykome į DODA užkandinę, kur, kaip visada, vyko veiksmas. Radusi laisvą minutę, DODA bendraįkūrėja Ingrida su mumis labinosi, kvietė prisėsti ir domėjosi, ar turime mėgstamiausią DODA patiekalą. Visai netrukus ant stalo nusidriekė eilė padėklų su veganiškais skanėstais – susipažink su jais visais ir kiekvienu atskirai!

(1) Kebabas lavaše su avinžirnių kukuliais „karapūzais“ ir veganišku padažu – jau tapęs klasika skanumynas. DODA falafeliai yra minkštučiai ir tokie išlieka net atšalę. (Turbūt ir Tau pažįstamas jausmas, kai traškūs falafeliai atšalę tampa sausoki ir sprangūs? Valgant DODA falafelius tokia patirtis tikrai negresia!) Kebabui naudojamas veganiškas, žalsvos spalvos padažas yra unikalus – kaip ir kitus padažus, jį gamina pati DODA užkandinių bendraįkūrėja Ingrida.

(2) Burgeris su avinžirnių maltinuku – VEGANŪZAS (nuo VEGETŪZO skiriasi tuo, kad jam naudojamas tofu, o ne feta sūris). Jau pirmą kartą paragavusi, šį DODA patiekalą nesumirksėdama priskyriau prie favoritų. Taigi iki šiol įprastai rinkdavausi tokį kompleksą: burgerį su falafeliais, bulvytes ir natūralias obuolių-braškių sultis. Ši puota prasideda padūsavimu dėl nuostabaus skonio, o baigiasi taip pat padūsavimu, tik jau dėl sotumo. Neretai dalis gėrimo lieka kitam kartui, o dalį bulvyčių perleidžiu Donatui, kurio skrandis gerokai talpesnis :)

(3) Dar vienas burgeris su egzotiškuoju duonvaisiu (jackfruit) – JACKAS. Šį burgerį ragavau pirmą kartą, kaip ir patį duonvaisį, kuris yra itin populiarius užsienyje, tačiau kol kas retenybė Lietuvos rinkoje. DODA užkandinė duonvaisį plukdosi jūriniais konteineriais iš Vietnamo. Paragavusi, likau sužavėta duovaisio derinio su daržovėmis ir svogūnų žiedais tešloje bei fakto, kad burgeris buvo labai skanus netgi atšalęs. Dar daugiau – valgant atšalusį burgerį labai išraiškingai jutau ir bandelės skonį. Šios bandelės kepamos specialiai DODA užsakymu: be kiaušinių, be pieno produktų, be mielių.

(4) Šakninių ir ankštinių daržovių maltinukas su bulvytėmis, padažu ir salotomis – dar viena naujiena mano skonio receptoriams. Šį patiekalą akimirksniu pamėgau ir įtraukiau į favoritų sąrašą! Iš kopūstų, brokolių, žiedinių kopūstų, morkų, žaliųjų žirnelių ir kukurūzų pagamintas kotletukas yra minkštas, gardus ir puikiai derantis su salotomis. Tokia porcija kainuoja vos 3.5 euro, o nusprendus valgyti be bulvyčių – 2.5 euro. Su šiuo kotetuku taip pat galima užsisakyti ir burgerį (taigi, vien veganiškų burgerių DODA užkandinėje yra net trys rūšys!)

(5) Naujausias DODA patiekalas, kurį akimirksniu užskaitė gentietis Donatas – falafeliai su ryžiais ir kariu. Naujieji falafeliai patiekiami su bulvytėmis, padažu ir salotomis. Šis patiekalas taip pat kainuoja 3.5 euro arba 2.5 euro nusprendus valgyti be bulvyčių. Esant norui, galima valgyti ir klasikinius avinžirnių kukulius „karapūzus“ arba sugalvoti savo miksą patiekalui – DODA personalas noriai imasi įgyvendinti lankytojų pageidavimus, atsižvelgia į nurodytus alergenus ir t. t. Beje, šis valgis patiekiamas su išskirtinio skonio naminiu barbekiu padažu – jame ryškiai juntamas apelsinų skonis.



Aprašydama DODA patiekalus ir atrinkdama jų nuotraukas apžvalgai, jaučiu besikaupiančias seiles. Įtariu, kad Tavo, skaitytojau, apetitas taip pat sužadintas. Jeigu dar neteko apsilankyti DODA užkandinėje, tiesiog privalai ten užsukti, o jeigu jau lankeisi, tuomet rekomenduoju sugrįžti ir įvertinti vegan naujienas :) Tiesa, vos nepamiršau – yra ir daugiau vegan užkandžių, kurie liko neaprašyti!



Interjeras ir ekologija

Aptarusi degustuotus DODA skanėstus, dar noriu pasidalinti savo pastebėjimais apie interjerą bei vienos iš DODA įkūrėjų Ingridos mintimis, paskatinusias dar labiau pamėgti šią veganams draugišką vietą.

Pradedant interjeru užkandinėje Savanorių pr. 137, turiu pasakyti, kad jis man krito į akį lankantis jau pirmą kartą. Čia tikrai jauku, harmoningas spalvynas, nemažai medienos elementų, erdvę puošia išskirtinis stalas su įvairiausiomis kupiūromis ir monetomis po skaidriu stiklu, ant sienos kaba didžiulis veidrodis storu rėmu, o ant lubų – kopėčios, apipintos besikeičiančių spalvų lempomis, po stalviršiais pūpso metalinės statinės nuo tepalų. Buvau nustebusi, kai sužinojau, kad toks rezultatas išgautas ne didelių investicijų dėka, o taupant ir pasitelkiant jau nebereikalingus daiktus, prikeliant juos naujam gyvenimui (zero waste filosofija!). Kaip sako pati Ingrida, įdėjus darbo ir fantazijos, senus daiktus galima paversti jaukiais ir netgi praktiškais. Už tokius rezultatus Ingrida yra dėkinga savo kolegei, DODA bendraįkūrėjai Gerdai, kuri savo kruopštumą bei lakią fantaziją panaudojo kuriant DODA interjerą.

Bekalbant su Dodiene Ingrida, maloniai nustebau: moteris ekologiškus sprendimus renkasi sąmoningai, ne tik taupumo sumetimais. Tiesą sakant, ekologiški sprendimai ne visada padeda sutaupyti, kartais kaip tik priverčia papildomai investuoti. Pavyzdžiui, DODA užkandinėse maistas dedamas į kartono dėžutes, popierinius maišelius, ant ąžuolinių padėklų. Atsisakoma plastikinių maišelių, folijos.


Augalinis maistas – ne tik veganų pasirinkimas

DODA užkandinėse gaminamas maistas nėra vien tik veganiškas, gaminami ir visavalgiški patiekalai. Visgi augalinio maisto pasirinkimas čia, palyginus su dauguma viešojo maitinimo įstaigų, yra tikrai gausus. Pasidomėjau, ar visavalgiai mielai renkasi veganiškus patiekalus. Ingrida tvirtina, kad tikrai dažnai, nes augalinis maistas suteikia sotumo pojūtį, tačiau padeda išvengti apsunkimo ir mieguistumo. Taigi augalinį maistą dažnai valgo pietauti atėję pedagogai, biurų darbuotojai ir moksleiviai, nors jie nebūtinai yra vegetarai ar veganai.


Meilė darbui ir klientams

Pokalbio metu Ingrida sako, kad svarbiausia viską daryti su meile. Gamindama maistą, ji galvoja, kaip šį maistą valgytų pati ir jos šeima. Ko gero, būtent meilė maistui ir pagarba žmonėms, pritraukia į DODA užkandinę pačius įvairiausius žmones: moksleivius, studentus, biurų darbuotojus, politikus, krepšininkus, senjorus. Kaip sako Ingrida, babytės yra pačios gerbiamiausios, jos užsuka į užkandinę po bažnyčios mišių, o sulaukusios malonaus aptarnavimo ir skanaus maisto, kitą kartą atsiveda ir draugių. Ketvirtadieniais Savanorių prospekto užkandinėje būna ypatingai daug vaikų. Netikėtai Ingrida sužinojo smagų to priežastį – pasirodo, mamos savo vaikams yra pažadėjusios, kad jeigu per savaitę negaus nė vienos pastabos ir blogo pažymio, vaikams bus suteiktas bonusas – apsilankymas DODA užkandinėje.

DODA užkandinių bendraįkūrėja taip pat akcentuoja, kad, nors visos trys užkandinės yra tame pačiame mieste – Kaune, tačiau lankytojai yra labai skirtingi. Savanorių prospekte žmonės labai žingeidūs, jiems labai rūpi, ką jie deda į savo skrandžius, Aleksote žmonės yra labai paprasti, mažiau žinantys apie veganišką maistą, tačiau atviri naujovėms ir linkę ragauti. Taip pat labai nuoširdūs, juokaujantys ir netgi atnešantys lauktuvių: sodo obuolių ar agurkų iš savo daržo. Šilainių užkandinė skaičiuoja dar tik pirmąsias savaites, tad dar vyksta lankytojų pažinimo ir jaukinimosi procesas.


Receptų kūrimas ir pozityvumas

DODA užkandinės nuolat yra veiksme ir procese. Tobulinami esami receptai ir kuriami nauji, bendraujama su klientais, domimasi, kokie jų lūkesčiai. Pasidomėjau, kaip sukuriami nauji receptai, iš kur semiamasi įkvėpimo. Ingrida rimtu veidu atsakė, kad nemiega naktimis ir galvoja. Pradėjau juoktis, manydama, kad tai pokštas, tačiau tai – ne pokštas. Yra žmonių, kurie lankosi kasdien, tad jiems ypač norisi naujovių ir į tai stengiamasi atsižvelgti. Taigi būna, kaip pati moteris sako, kad jai užplaukia ir jau nuo ryto kuičiasi virtuvėje, eksperimentuoja. Ingrida juokdamasi prisipažįsta, kad artimieji ir kolegos nuo jos kartais bėga net rėkdami, nes žino: tetulei – vėl minčių šuolis ir bus kažkas naujo! :)

Verdant gyvenimui, DODA kolektyvas susiduria ir su gyvenimiškomis kliauzomis. Pasidomėjau, ar būta įsimintinų? Sako, kad būta ir netgi daug! Yra pasitaikę, kad burgeriai buvo patiekti be kepurės – viršutinės bandelės dalies, teko ir užkliūti, išgriūti su visais padėklais, pasitaikė, kad ir maistas su lėkšte nuslydo ant kliento kostiuminių kelnių, būna sumaišomi užsakymai. Tačiau, laimei, su geru nusiteikimu ir humoro jausmu tokios situacijos išsisprendžia lengvai.



Vakaras DODA užkandinėje pralėkė nepastebimai. Buvo malonu bendrauti, ragauti, stebėtis ir juoktis. Išėjom pakilios nuotaikos su dviem popieriniais maišais maisto, kuriam tąkart jau nebeliko vietos skrandžiuose.

Atsisveikindami pasimojavome su besišypsančia Ingrida, o viduj visiškai aišku – dar pasimatysim!

***
#ad

Parašykite komentarą